Sprekers van de Nacht
Darbaz Abbas is sinds 2018 arts en hij specialiseert zich momenteel in de huisartsgeneeskunde. Als 8-jarige ontvluchtte Darbaz Irak in 1997. Hoewel hij twintig jaar lang niet wist of hij in Nederland mocht blijven, stroomde hij van het vmbo door naar de studie geneeskunde in Groningen. Eind dit jaar rondt hij zijn specialisatie af.
Tijdens de Nacht zal Darbaz vertellen over zijn tocht naar Nederland en de daaropvolgende onzekere tijd in Nederland, maar ook over zijn integratie binnen Nederland en de indrukwekkende tocht die hij heeft afgelegd binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Als 9-jarige had Darbaz nog maar weinig schoolervaring en het duurde een tijdje voordat hij de Nederlandse taal onder de knie kreeg. In groep 8 kreeg hij daarom een vmbo-advies. Toch was zijn droom arts worden. Hoewel hij vaak werd ontmoedigd, zette hij koppig door en bewees hij hun ongelijk. Ondanks alle obstakels die Darbaz heeft moeten overwinnen, wilt hij niet gezien worden als slachtoffer: een flinke portie doorzettingsvermogen heeft hem gebracht waar hij nu staat.
Suzanne van den Eynden is wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Voor de Van Mierlo Stichting doet Suzanne onderzoek naar onder meer wonen, ruimtelijke ordening en onderwijs en presenteert ze de podcast Appèl. Zij publiceerde afgelopen najaar Waardenvol wonen, een sociaal-liberale visie op volkshuisvesting.
Fatsoenlijk wonen is een recht, maar dat recht staat voor te veel mensen ‘op de tocht’. De huidige problemen op de woningmarkt raken zowel jong als oud. Zo wonen studenten in tochtige studentenkamers of zelfs noodgedwongen bij hun ouders. Verder zijn er jonge gezinnen die geen betaalbare woningen kunnen vinden, waardoor hun toekomstplannen op de tocht staan. Maar het raakt ook ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen en door een tekort aan geschikte woningen nergens terecht kunnen.
In deze lezing gaat Suzanne in op de volgende vragen: hoe heeft het zo ver kunnen komen dat goed wonen voor zoveel mensen op de tocht staat? Wat betekent het ‘recht op huisvesting’ precies, in de
Nederlandse grondwet en internationale verdragen? Welke verplichtingen brengt dit mee voor de overheid, en waarom worden deze zo slecht ingevuld? Welke politieke keuzes liggen hieraan ten grondslag? Tot slot werpt ze een blik op de toekomst: wat is er nodig om de wooncrisis aan te pakken?
Han Entzinger studeerde sociologie in Leiden en Rotterdam en Europese Studies in Straatsburg. Hij was van 2001-2017 hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en van 1986-2001 hoogleraar algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is hij nog fellow van het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over migratie, integratie, inburgering, multiculturalisme en overheidsbeleid, dikwijls op basis van eigen onderzoek. Voorts adviseerde hij nationale en lokale overheidsinstanties, Europese instellingen en internationale organisaties over deze onderwerpen.
Er zijn weinig onderwerpen die al zo lang het maatschappelijk debat domineren als migratie. Het kabinet-Rutte IV viel zelfs over dit vraagstuk en bij de afgelopen verkiezingen was migratie dan ook een centraal thema. In zijn lezing zal Han Entzinger ingaan op de actualiteit en uiteenzetten welke verschillende soorten migranten er zijn in Nederland. Daarnaast bespreekt hij de volgende vragen: waarom migreren mensen? Wat is het belang van grenzen? En hoe effectief kan migratiebeleid zijn? Entzinger gaat in op de belangrijkste migratietheorieën en hij sluit af met een aantal aanbevelingen om migratie in betere banen te leiden.
Cabaretier Jasper van der Veen studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij haalde in 2012 en 2013 de finales van het Groninger en Amsterdams Studenten Festival. En was in 2019 winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.